FAZELE RECUPERARIISunt trei faze distincte si o faza critica pentru recuperarea completa, si iata cam la ce ar trebui sa te astepti:
FAZA 1 – ACUMULARE DE APA.
Corpul pare sa castige 3-7 kg in primele 2 luni. Un anorexic nepregatit pentru asta va intra in panica si va incepe sa se restrictioneze inainte practic sa inceapa. “Greutatea” este aproape exclusiv retentie de apa,de care organismul are nevoie pentru reparare celulara. Retentia de apa se va disipa la sfarsitul celei de a doua luni, dar numai daca mananci constant MINIM 2500 cal/zi in tot acest timp.
Problemele digestive sunt obisnuite in aceasta faza: balonare, gaze, durere abdominala. Poti sa le mai reduci mancand portii mici de-a lungul intregii zile: 12 gustari de cate 200 calorii si una de 100 cal.
Aceste probleme intervin pentru ca infometarea ti-a ucis practic toate bacteriile intestinale, extrem de importante pentru digestie. Pentru a se reface coloniile de bacterii pana la niveluri acceptabile pentru o buna digestie este nevoie sa le dai energie.
Nu fi tentat sa reduci nivelul de calorii ingerat din cauza acestor probleme digestive – doar distribuie mancarea in portii mici pe toata durata zilei. Iaurturile cu culturi active iti vor fi cei mai buni prieteni

.
Daca nu ai avut intoleranta la lactoza inainte de anorexie, atunci nu o sa ai nici dupa recuperare. Totusi, pacientii in recuperare pot avea temporar intoleranta la lactoza, pentru ca sistemul lor este atat de slabit, incat nu mai poate produce lactaza pentru digestia lactozei. Daca veti constata ca laptele, smantana, inghetata, etc. va cauzeaza diaree si balonare, atunci inlocuiti-le cu substituenti din soia sau orez.
Nu pastra in casa nici un produs cu continut redus de grasime! Vrei sa te recuperezi, nu sa te sabotezi!
De asemenea, desi poate simti nevoia in primele faze, nu bea cantitati mari de apa. Vei primi hitratare suficienta daca vei manca 2500 de calorii/zi. Daca bei bauturi, asigura-te ca sunt pline de nutrienti: sucuri de fructe, lapte.
Cafeaua tinde sa mareasca motilitatea intestinala (adica sa miste mancarea mai rapid prin intestine), ceea ce nu este o problema, deoarece anorexicii au o foarte slaba motilitate, datorita infometarii. Totusi, limiteaza-ti consumul de cafea la o ceasca, maxim 2 pe zi, si asigura-te ca are frisca si zahar, pentru ca trebuie sa te concentrezi pe introducere de energie in organism.
FAZA 2 – IZOLAREA ORGANELOR VITALE.
Daca ai ajuns aici, organismul are o nevoie disperata sa-si protejeze organele vitale. Presupune ca ai sa te infometezi din nou si, fara izolatie in jurul mijlocului, organele tale vor fi intr-o mare primejdie.
De aceea, corpul prefera sa puna un strat de grasime in jurul abdomenului.Un anorexic nepregatit pentru aceasta faza va intra fara indoiala in panica. S-ar putea sa te simti uriasa, cu aceasta combinatie de grasime in jurul mijlocului si balonare din cauza unui sistem digestiv care se straduie sa ajunga la normal. Din nefericire, multi recad aici.
Redistributia grasimii din jurul mijlocului are loc numai daca persisiti pana in faza finala.
FAZA 3 – OASE, MUSCHI, APROAPE AI AJUNS
Presupunand ca ai mancat in fiecare zi constant cate 2500 de calorii pana in aceasta faza, vei incepe sa observi recompensele pentru toata munca depusa din greu ca sa-ti ajuti corpul sa se refaca.
Osteopenia si osteoporoza incep sa se retraga (procesul complet de revenire la normal a oaselor poate sa ia pana la 7 ani, dar incepe in aceasta faza).
Grasimea din jurul mijlocului este acum redistribuita omogen in tot corpul.
Parul , unghiile, pielea isi recapata supletea si frumusetea.
De asemenea, incepi sa te simti mai conectata cu realitatea inconjuratoare si sa iesi din izolarea autoimpusa. Te simti mai putin amortita emotional si incepi sa ai dorinte de la viata.
Aceste lucruri au loc la circa 4-6 luni de la inceperea recuperarii (daca totul a mers bine) si va fi la un IMC de 18.5-20
Unele dintre anorexice isi vor recapata ciclul menstrual in aceasta perioada, dar ele constituie o minoritate. Din nefericire, acesta este punctul in care un pacient aproape recuperat poate face o serie de greseli (uneori chiar cu sprijinul personalului medical). Ai putea presupune ca esti recuperata si ca tot ce trebuie sa faci este sa iti mentii greutatea.
In loc de asta, vei recadea in anorexie dupa aproximativ un an. De ce?
FAZA FINALA CRITICA: LEPTINA SAU RECADEREA
Este rar ca un pacient cu anorexie sa atinga un nivel al leptinei ca inainte de boala, la un IMC de 18.5-20. De obicei, din cauza implicatiilor fiziologice pe care le presupune o boala de alimentatie de tip restrictiv, nivelele de leptina sunt mai mici in pacientii recuperati, decat in persoanele sanatoase cu aceeasi constitutie.
Pentru a atinge nivelul optim de leptina ca pacient recuperat, trebuie sa tintesti catre nivelul mai mare al unui IMC sanatos (care este intre 21-25). Stim ca un pacient e cu atat mai putin probabil sa redevina anorexic, cu cat se afla mai aproape de valoarea de sus a unui ICM sanatos.
Un semnal ca ai suficienta leptina in corp este obtinerea unui ciclu regulat. O anorexica trebuie sa continue sa se alimenteze pana la atingerea ciclului normal – de asemenea trebuie sa evite sa reinceapa exercitiile fizice pana se intampla aceasta.
Apoi poti sa reiei o activitate fizica moderata timp de 6 luni – lunile finale de recuperare – dar ai grija sa adaugi un surplus de 30% de calorii la alimentatia de mentinere, astfel incat sa nu ai niciodata un deficit de energie. Intotdeauna energie + 30%.
Vei vedea ca nu vei castiga in greutate in aceasta perioada. Surplusul de 30% este utilizat pentru normalizarea sistemului neuroendocrin. Aceasta faza finala este critica pentru a readuce la normal neurotransmitatorii din creier, care au cauzat toata anxietatea si comportamentul anorexic.