Acum este Sâm Sep 23, 2017 3:28 am


Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Meniuri medievale de Craciun
MesajScris: Sâm Dec 03, 2011 5:43 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Iul 06, 2010 6:19 pm
Mesaje: 2698
Localitate: Bucuresti
In vremuri mai putin norocoase decat cele de acum, in care hrana zilnica se obtinea cu truda mainilor si sudoarea fruntii, meniul zilnic depindea strict de resursele locale, de darnicia pamantului si de toanele vremii. Cronicile descriu uneori in ce masura aceasta dependenta afecta viata oamenilor obisnuiti:

Cronica din Novgorod, 1017-1471:

"AD 1125...In acelasi an a fost o mare furtuna cu fulgere si trasnete...a innecat o multime de vite din Volkov, si altii abia s-au salvat pe ei insisi.

AD 1127....Si in toamna inghetul a stricat recoltele de grane; si foamea i-a urmarit in iarna.

AD 1128...Anul acesta a fost crunt; oamenii au mancat frunze, coaja de mesteacan, lemn macinat amestecat cu paie si hushti; unii au mancat muschi de pamant si carne de cal; si multi au picat de foame, corpurile zaceau pe strada, in piata si pe drumuri, pretutindeni...Mame si tati si-au pus copiii pe barcile comerciantilor de sclavi, sau i-au pus dat mortii. "

Asa ca perioadele de noroc si abundenta erau bine pretuite, si niciuna dintre resursele pamantului nu era trecuta cu vederea, ci erau vazute ca binecuvantari de care trebuie sa te bucuri cat poti, pe care trebuie sa le administrezi bine si sa le folosesti pentru a capata puteri - caci vremea buna tine cat tine, dar vine iarna si trebuie osanza ca sa treci prin ea :-) .

Chiar si meniurile de post erau "adaptate" de multe ori ca sa nu fie prea dure si sa nu-i slabeasca fizic:
2 meniuri medievale rusesti pentru postul Craciunului:
- pirogi cu ciuperci si maduva de sturion
- supa de cap de sturion
- cartofi cu hering
- chisel de merisor

- supa de prune si vin
- stiuca in sos galben
- cartofi in sos de ciuperci
- compot de fructe

Pentru masa de Craciun:
Crustade gentyle
Anglia, sec 15

Placinta de porc si lapte de migdale
Reteta originala:
"Crustade gentyle. Take a Cofyn y-bake; þan grynd Porke or Vele smal with harde yolkys of Eyroun; þan lye it with Almaunde Milke, & make hem stondyng; take Marow of bonys, & ley on þe cofynne, & fylle hem fulle with þin comade, & serue forth."
Adica:
Se coace dinainte o foaie de placinta pe post de "capac" - deci pe masura vasului in care facem placinta finala. Se coace sau se fierbe o bucata buna de carne de porc, apoi se toaca. Se adauga cateva galbenusuri de la oua fierte tari, se adauga si lapte de migdale pana la o compozitie destul de tare ca sa-si pastreze forma. Se pune intr-o tava inalta; pe foaia de placinta ce tine loc de capac se plaseaza maduva taiata bucatele (pe fata interioara) si se pune "capacul". Se pune la cuptor pana ce maduva se topeste si "capacul" se lipeste de placinta si a capatat o culoare frumoasa aurie.

_________________
Legile naturii nu se schimba. Noi trebuie sa ne schimbam.

Nu suntem singuri: ne avem unii pe altii.

Anorexia si bulimia sunt boli, nu fitze, nu mofturi, nu alegeri! Aceste boli se trateaza, nu se ascund! Ajuta si tu! Fii activ, fii voluntar!


Ultima oară modificat de e-lili pe Mar Iul 24, 2012 9:23 pm, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Meniuri medievale de Craciun
MesajScris: Sâm Dec 03, 2011 5:58 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Iul 06, 2010 6:19 pm
Mesaje: 2698
Localitate: Bucuresti
Tartelettes
Anglia, sec. 14
Galuste de porc in sos

Reteta originala:

"Tartelettes. Take pork y-sode and grynde it small with safroun; medle it with ayren, and raisouns of coraunce, and powdour fort and salt, and make a foile of dowhy and close the fars þerinne. Cast þe tartletes in a panne with faire water boillyng and salt; take of the clene flessh with oute ayren & boile it in gode broth. Cast þer powdour douce and salt, and messe the tartletes in disshes & helde the sewe þeronne. "

Se ia o bucata de porc, se fierbe si se toaca marunt. Se amesteca cu sofran, oua batute, coriandru, sare si "powder fort" (un amestec de condimente: piper alb si negru, ghimbir, cuisoare, etc...). Se face o foaie de placinta, se taie rotunduri si se umplu cu amestecul. Se fierb in apa cu sare. Cand sunt gata, se scurg de apa. Separat se pune carne de porc la fiert in supa de oase, asezonata cu sare si condimente aromate. se lasa sa scada bine pana se face un sos grosutz. La servire pune galuscutzele pe farfurii si toarna desupra sos cu carne din belsug.

_________________
Legile naturii nu se schimba. Noi trebuie sa ne schimbam.

Nu suntem singuri: ne avem unii pe altii.

Anorexia si bulimia sunt boli, nu fitze, nu mofturi, nu alegeri! Aceste boli se trateaza, nu se ascund! Ajuta si tu! Fii activ, fii voluntar!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Meniuri medievale de Craciun
MesajScris: Sâm Dec 03, 2011 6:48 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Iul 06, 2010 6:19 pm
Mesaje: 2698
Localitate: Bucuresti
Supa lombarda
Franta, sec. 14

Carne de pui, sau porc, sau vita (sau orice alta carne) se taie in bucati potrivite si se fierbe intr-o oala mare pana e frageda. Se ia de pe foc, se scoate carnea si se lasa sa astepte.
Intr-un castron se bat 6 galbenusuri cu putin otet, suc de struguri si ierburi aromate maruntite. Se pune din nou supa pe foc si, mestecand usor, se toarna amestecul de galbenusuri in ea. Se pune din nou carnea si se mai fierbe cateva minute.

_________________
Legile naturii nu se schimba. Noi trebuie sa ne schimbam.

Nu suntem singuri: ne avem unii pe altii.

Anorexia si bulimia sunt boli, nu fitze, nu mofturi, nu alegeri! Aceste boli se trateaza, nu se ascund! Ajuta si tu! Fii activ, fii voluntar!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Meniuri medievale de Craciun
MesajScris: Sâm Dec 03, 2011 8:47 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Iul 06, 2010 6:19 pm
Mesaje: 2698
Localitate: Bucuresti
Blawmanger
Anglia, sec. 14

Mancare cu orez
Reteta originala:
"Blawmanger. Tak þe two del of rys, þe thridde pert of almoundes; wash clene þe rys in leuk water & turne & seth hem til þay breke & lat it kele, & tak þe melk & do it to þe rys & boyle hem togedere. & do þerto whit gres & braun of hennes grounde smale, & stere it wel, & salte it & dresch it in disches. & frye almaundes in fresch gres til þey be browne, & set hem in þe dissches, & strawe þeron sugre & serue it forth."

Ia 2 parti orez, o parte migdale. Spala orezul in apa calduta si fierbe-l pana se inmoaie in lapte de migdale cu grasime de gasca, carne de pui, sare - fierbe-le impreuna. Amesteca din cand in cand. Prajeste migdalele in grasime de gasca si pune-le in farfurii, toarna fiertura si garniseste cu zahar.

_________________
Legile naturii nu se schimba. Noi trebuie sa ne schimbam.

Nu suntem singuri: ne avem unii pe altii.

Anorexia si bulimia sunt boli, nu fitze, nu mofturi, nu alegeri! Aceste boli se trateaza, nu se ascund! Ajuta si tu! Fii activ, fii voluntar!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Meniuri medievale de Craciun
MesajScris: Dum Dec 04, 2011 3:58 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Iul 06, 2010 6:19 pm
Mesaje: 2698
Localitate: Bucuresti
Bryndons (desert)
Anglia, sec. 15

Reteta originala:
"Bryndons. Take Wyn, & putte in a potte, an clarifyd hony, an Saunderys, pepir, Safroun, Clowes, Maces, & Quybibys, & mynced Datys, Pynys and Roysonys of Corauns, & a lytil Vynegre, & sethe it on þe fyre; an sethe fygys in Wyne, & grynde hem, & draw hem þorw a straynoure, & caste þer-to, an lete hem boyle alle to-gederys; þan take fayre flowre, Safroun, Sugre, & Fayre Water, and make þer-of cakys, and let hem be þinne Inow; þan kyte hem y lyke lechyngys, an caste hem in fayre Oyle, and fry hem a lytil whyle; þanne take hem owt of þe panne, an caste in-to a vesselle with þe Syrippe, & so serue hem forth, þe bryndonys an þe Sirippe, in a dysshe; & let þe Sirippe be rennyng, & not to styf."

Ia vin, pune intr-o oala, si miere limpede, santal, piper, sofran, cuisoare, nucsoara, stafide, smochine maruntite, seminte de pin, un pic de otet si fierbe-le; fierbe smochine in vin si apoi fa-le pasta, pune-le peste celelalte si fierbe din nou totul impreuna (acesta e siropul). Apoi ia faina, sofran, zahar, apa si fa clatite, si asigura-te ca sunt subtiri. Apoi taie-le in fasii subtiri si prajeste-le putin in ulei, apoi scoate-le si pune-le in sirop. Serveste-le cu sirop in farfurii, si vezi ca siropul sa nu fie gros, ci sa curga.

_________________
Legile naturii nu se schimba. Noi trebuie sa ne schimbam.

Nu suntem singuri: ne avem unii pe altii.

Anorexia si bulimia sunt boli, nu fitze, nu mofturi, nu alegeri! Aceste boli se trateaza, nu se ascund! Ajuta si tu! Fii activ, fii voluntar!


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron