Conduita in tratament si medicatia in bolile de alimentatie

 

Buna experienta in tratamentul bolilor de alimentatie, acumulata in ultimii ani si folosita pentru dezvoltarea unor modalitati din ce in ce mai eficiente de tratament, arata ca medicatia poate fi utilizata cu succes in tratamentul bolilor de alimentatie si nu numai atat: desi exista fara nici o indoiala situatii cand tratamentul in lipsa ei este unul de succes, aplicand diverse psihoterapii, medicatia are rolul ei bine definit, complementar la psihoterapie, mai ales in acele cazuri in care exista comorbiditati.

Fiecare pacient este unic si, ca urmare, tratamentul fiecaruia este profund individualizat si bazat pe o anamneza detaliata. Nu putine sunt situatiile in care acele cazuri ce ajung la noi (spitalul Obregia) sunt critice, grave, de multe ori caracterizate prin emaciere accentuata, respingerea ideii de tratament/ajutor, negarea bolii, inchidere fata de lumea exterioara. Evident, acestia sunt in general copii, insotiti de parinti disperati, unii dintre ei au parcurs deja un circuit spitalicesc complet: medic de familie - nutritionist - boli interne - endocrinologie - alte specialitati - adesea diverse camere de garda si urgenta, pentru a ajunge in cele din urma la noi. In special in primele faze ale tratamentului medicatia s-a dovedit salvatoare, eficace si a facilitat deschiderea catre tratamentul complet si inceperea psihoterapiei.

Care sunt scopurile tratamentului medicamentos?

  • ameliorarea depresiei, anxietatii ce insoteste de obicei bolile de alimentatie;
  • ameliorarea comportamentului compulsiv, acolo unde este cazul;
  • eliminarea ideatiei obsesive.

Perioada de acomodare la medicatie

Primele saptamani in orice tratament sunt foarte importante si cooperarea medic-pacient-familie este esentiala.

Recomandarile pentru medicatie incep cu doze cat mai mici si se ajusteaza in urma mai multor sedinte de evaluare, precum si in urma reactiior raportate de pacient din proprie initiativa. Incurajez pacientii mei sa-mi spuna cum se simt, sa tina legatura cu mine si sa decidem impreuna aceste ajustari ale medicatiei, tocmai pentru ca fiecare pacient poate reactiona usor diferit de la caz la caz. Intotdeauna exista o solutie personalizata si eficienta pentru fiecare si, cu rabdare si cooperare medic-pacient-familie, aceasta poate fi gasita.

Perioada de tratament propriu-zis

In urma evaluarilor si discutiilor din perioada de ajustare se ajunge, in general, la un optim, la o solutie personalizata de tratament. Evident, ajustarile au loc continuu, pe masura ce tratamentul decurge si in functie de evolutia pacientului. In permanenta, legatura medic-pacient-familie este extrem de importanta si de ea depinde reusita tratamentului. Psihoterapia este puternic recomandata in aceasta perioada, eventual completata de vizite la un consilier nutritional cu experienta in bolile de alimentatie, pana la adoptarea unei conduite de alimentatie adecvate.

Durata tratamentului

Durata tratamentului depinde intotdeauna de evolutia pacientului si este decisa de reevaluari periodice. Evident, este greu de prezis o durata, dar este bine sa se ia in considerare ca tratamentul complet in bolile de alimentatie este in general de lunga durata si se face cu multa rabdare si intelegere. Aceeasi cooperare medic-pacient-familie este in continuare esentiala pe toata durata tratamentului. Pacientul/familia au in orice moment controlul - si in aceeasi masura le revine si raspunderea in cazul devierii de la recomandarile medicale.

Intreruperea tratamentului

Intreruperea tratamentului se decide, evident, tot in urma evaluarilor de pe parcurs si se face treptat si gradat, cu aceeasi rabdare aplicata in general in decursul tratamentului.

Foarte important!

Recomand insistent ca intreruperea tratamentului sa NU se faca unilateral, din propria initiativa a pacientului, fara consultarea in prealabil cu mine. Strategia abordarii unui tratament este rezultatul unei anamneze laborioase si a unor evaluari periodice, si nu trebuie sa fie modificata fara consultarea in prealabil cu medicul care a facut aceasta strategie. Repet ceea ce am spus mai sus:

Pacientul/familia au in orice moment controlul - si in aceeasi masura le revine si raspunderea in cazul devierii de la recomandarile medicale. E mai bine sa gasim o solutie la eventualele dileme impreuna.

Secretele unui tratament de succes:

  • Porniti la drum cu incredere!

    Aveti incredere ca intotdeauna veti gasi intelegere pentru discutarea nelamuririlor sau dubiilor legate de tratament si libertatea de a face sugestii si propuneri legate de acesta. Parerea pacientului si senzatiile acestuia sunt foarte importante si sunt intotdeauna nu numai tratate cu atentie, ci si foarte necesare pentru reusita tratamentului.

  • Colaborarea medic-pacient-familie: absolut esentiala!

    Ideal ar fi sa participati la sedinte de psihoterapie - in cazul pacientilor din provincie incurajez gasirea unui psihoterapeut local. Indiferent unde si daca alegeti sa faceti psihoterapie, este totusi foarte important sa ne intalnim din timp in timp pentru evaluari si ajustari ale medicatiei.

  • Participati din timp in timp la intalnirile Grupului de Suport!

    Acestea sunt anuntate in Forum si va faciliteaza accesul la experienta directa a altor parinti si persoane care au sau au avut o boala de alimentatie. Pastrati legatura cu Grupul de Suport pe durata tratamentului, creeati legaturi cu persoanele ce voluntariaza in Grupul de Suport si care va pot ajuta sa depasiti unele momente dificile prin sfaturi, sau chiar prin simplul fapt ca va inteleg si stiu prin ce treceti. Comunicarea este, iarasi, esentiala!

  • Grupul de Suport este activ in Forum si va poate raspunde la intrebari acolo, deci va sugerez sa folositi Forumul, care este un instrument creeat special pentru cei care doresc sa-si impartaseasca experienta de tratament si sa contribuie la sustinerea altora. De asemenea, in Forum eu raspund la intrebari adresate mie la rubrica "Intreaba un doctor".
  • Asteptati-va sa reusiti!

    Indiferent de situatia initiala si gravitatea bolii, asteptati-va sa mearga din ce in ce mai bine! Uitati-va la cei care au depasit boala - Grupul de suport va poate pune in legatura cu ei - si fiti convinsi ca si dvs. o veti depasi! Nu se va intampla peste noapte, ci cu pasi mici si cu rabdare si perseverenta, dar se va intampla!

Mult succes!

 

Contact

 


Fa si tu parte din Grupul de Suport virtual:
Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.