Depresia asociata cu anorexia si bulimia

 

Bolile de alimentatie izvorasc din depresie si creeaza depresie. Cercul vicios poate fi rupt cu tratament de lunga durata (cel putin 6 luni, uneori chiar ani).

Dorinta de moarte in anorexie si bulimie - exprimata in desenul unui copil

Dorinta de moarte in anorexie si bulimie -

exprimata aici in desenul unui copil bolnav.

Suferinzii de boli de alimentatie pot avea sentimentul ca sunt inutili, ca nu sunt suficient de buni, ca viata lor e lipsita de speranta, ba chiar pot sa ajunga sa experimenteze dorinta de moarte.

Studiile arata ca aproximativ jumatate dintre persoanele cu bulimie sufera de depresie, iar persoanele cu anorexie au o rata de sinucidere de 50 de ori mai mare decat media populatiei.

Deoarece impactul depresiei este atat de mare si poate avea consecinte majore, depistarea ei este o posibilitate luata in calcul la punerea diagnosticului corect si alcatuirea tratamentului pentru o boala de alimentatie.

Pentru a determina intr-un caz de boala de alimentatie daca depresia este prezenta, doctorii utilizeaza anumite chestionare ce pun in lumina cele mai comune manifestari ale depresiei:

  • Sentimentele de nefericire si insatisfactie;
  • Pierderea interesului in activitatile care alta data produceau placere;
  • Pierderea interesului sexual;
  • Iritabilitate sau furie;
  • Probleme de somn;
  • Pierderea apetitului.

Diagnosticarea depresiei nu este o problema, dar gasirea unui tratament adecvat care sa vizeze atat depresia, cat si boala de alimentatie, se poate dovedi mai dificil.
Adeseori paciantii considera ca numai un miracol i-ar putea salva, pentru ca mai ales in situatia cand suferinta dureaza de multi ani si este cronica, cu tratamente anterioare nereusite, partiale, cu recaderi, salvarea pare indepartata si improbabila.
Combinarea eficace si individualizata a tratamentului medicamentos cu psihoterapia  este, in general, o cale verificata prin experienta terapeutica si cu multe sanse de reusita. Astazi exista medicamente extrem de eficace si lipsite de riscuri pentru tratamentul acestor afectiuni (cititi si Conduita in tratament si medicatia in tratamentul bolilor de alimentatie). De asemenea, este recomandata in general si consultanta nutritionala, pentru recastigarea echilibrului in modul de hranire si invatarea (sau reinvatarea) unor principii sanatoase de masa.
Individualizarea tratamentului este esentiala. Unii oameni sunt receptivi la medicatie, altii mai putin. Unii se descurca excelent doar cu psihoterapie, altii nu. Uneori consultanta nutritionala are un efect benefic, alteori adanceste problema. De aceea o abordare in tandem, coordonata si flexibila, este calea de urmat, la care pacientul sa contribuie printr-o abordare perseverenta, sincera si deschisa – acesta este adevaratul miracol al vindecarii de o boala de alimentatie adancita de depresie.
Primul pas este gasirea unui specialist psihiatru/psihoterapeut cu experienta in tratarea bolilor de alimentatie. Dupa aceea, succesul depinde in intregime de dispozitia personala catre schimbare.

Contact

 


Fa si tu parte din Grupul de Suport virtual:
Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.