Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Depresia asociata cu anorexia si bulimia

Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie

Depresia sta la baza bolilor de alimentatie care, la randul lor, creeaza depresie. Astfel se creeaza un cerc vicios care poate fi rupt cu ajutorul tratamentului de lunga durata (cel putin 6 luni, uneori chiar ani).
Persoanele afectate de boli de alimentatie pot avea sentimentul acut de inutilitate, traiesc cu senzatia ca nu sunt suficient de buni, ca viata lor e lipsita de speranta, ca nu merita sa fie fericiti, pot ajunge sa experimenteze inclusiv dorinta de moarte.
Conform studiilor de specialitate aproximativ jumatate dintre persoanele cu bulimie sufera de depresie, iar rata de suicid la persoanele cu anorexie e de 50 de ori mai mare decat media populatiei.

Analizand impactul depresiei si consecintele majore pe care aceasta le aduce, depistarea ei este o posibilitate luata in calcul la punerea diagnosticului corect si alcatuirea tratamentului pentru o boala de alimentatie.

Pentru a determina prezenta depresiei intr-un caz de boala, doctorii utilizeaza chestionare specifice ce pun in lumina cele mai comune manifestari ale depresiei:

  • sentimente pregnante de nefericire si insatisfactie;
  • pierderea interesului in activitati care in trecut produceau placere;
  • pierderea interesului sexual;
  • iritabilitate sau furie;
  • probleme de somn;
  • pierderea apetitului.

Diagnosticarea depresiei nu reprezinta o problema, insa gasirea unui tratament adecvat care sa vizeze atat depresia, cat si boala de alimentatie, poate fi dificil pentru psihoterapeut.
Adesea pacientii considera ca nu pot fi salvati decat printr-un miracol pentru ca, mai ales in situatia in care suferinta dureaza de multi ani si este cronica, cu tratamente anterioare nereusite sau care nu au avut continuitate, cu recaderi, vindecarea pare indepartata si improbabila.
In general combinarea eficace si individualizata a tratamentului medicamentos cu psihoterapia  reprezinta o cale verificata prin experienta terapeutica si cu multe sanse de reusita. In ziua de astazi se gasesc medicamente extrem de eficace si lipsite de riscuri pentru tratamentul acestor afectiuni (recomandam sa cititi si Conduita in tratament si medicatia in tratamentul bolilor de alimentatie). In acelasi timp, alaturi de tratamentul medicamentos si psihoterapie, se recomanda si consultanta nutritionala. Aceasta ajuta la recastigarea echilibrului in modul de hranire si invatarea (sau reinvatarea) unor principii sanatoase de masa.
Este esential un tratament individualizat care sa se adapteze necesitatilor fiecarui pacient. Unele persoane care incep tratamentul sunt receptive la medicatie, altele mai putin. Unii se descurca excelent doar cu psihoterapie, altii nu. Consultanta nutritionala poate avea un efect benefic insa, de asemenea, poate adanci problema. Din aceste motive o abordare in tandem, coordonata si flexibila, este calea de urmat, la care pacientul poate contribui printr-o abordare perseverenta, sincera si deschisa – acesta este adevaratul miracol al vindecarii de o boala de alimentatie adancita de depresie.
Primul pas spre vindecare este gasirea unui specialist psihiatru/psihoterapeut cu experienta in tratarea bolilor de alimentatie. Dupa inceperea tratamentului succesul depinde in intregime de dispozitia personala catre schimbare si de perseverenta.

Programe APTTA:

Contribuie si tu:

Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.

Despre tulburarile de alimentatie:

Despre tratament si recuperare:

Instrumente:

Utile:

Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru