Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Despre bolile de alimentatie

Bolile de alimentatie (anorexia nervoasa, bulimia nervoasa, EDNOS- tulburari de alimentatie de tip nespecificat) sunt tulburari caracterizate prin modificarea drastica a comportamentului alimentar si au consecinte grave, atat psihice, cat si fizice.

Desi sunt atat de dramatic legate de alimentatie, aceste tulburari sunt in realitate suferinte psihice, legate de inabilitatea de a "procesa" anumite sentimente: frica de maturizare, anxietatea determinata de schimbari in viata personala, probleme cu familia sau cu cei din jur, senzatia de lipsa de control asupra propriei vieti.

Bolile de alimentatie deriva din suferinte psihologice.

De aceea, bolile de alimentatie trebuie tratate cu seriozitate si nu ca pe niste "mofturi" sau comportamente trecatoare si fara importanta. Anorexicul si bulimicul nu doresc sa fie asa, de multe ori nu inteleg ce li se intampla si au nevoie de ajutor pentru a putea iesi din cercul vicios in care boala ii inchide si izoleaza.

Nu oricine e predispus la imbolnavirea de anorexie/bulimie/EDNOS

Tulburarile de dispozitie, anxioase sau obsesiv-compulsive în copilarie si aparitia precoce a trasaturilor de personalitate de tip perfectionist par sa fie factori de vulnerabilitate majori in dezvoltarea tulburarilor de comportament alimentar, in special a anorexiei nervoase. La tinerii cu o slaba stima de sine, tachinarea de catre familiile lor, de prieteni, sau influentarea in sensul de a-si modifica forma si greutatea, de catre persoane autoritare (medici, asistenti medicali, profesori, antrenori) contribuie la vulnerabilitate.

Diferenta intre:

Dieta sanatoasa

  • Scaderea in greutate se face pentru sanatate si imbunatatirea imaginii personale
  • Infatisarea fizica nu este considerata trasatura personala cea mai importanta
  • Prin dieta se doreste tinerea sub control a greutatii corporale
  • Sanatatea conteaza, iar dieta este doar un mijloc de a o obtine

Dieta din anorexie / bulimie

  • Scaderea in greutate este vazuta ca o modalitate de a obtine confort psihic
  • Aparenta fizica este tot ceea ce conteaza
  • Prin dieta se doreste tinerea sub control a propriei vieti
  • Sanatatea nu e importanta, conteaza doar dieta

De ce ai anorexie / bulimie / EDNOS?

Mecanismele bolilor de alimentatie restrictive (anorexia nervoasa cu sau fara compensare, bulimia, ortorexia, anorexia atletica)

Un aspect pe care cei ce se afla in recuperare dupa o boala de alimentatie (BA) trebuie sa-l retina este ca in corpul lor au avut loc, in cursul bolii, modificari ce nu se regasesc intr-un corp sanatos. Prin infometare a avut loc activarea unor gene specifice bolilor de alimentatie (BA).

Ce inseamna asta?

Atunci cand o persoana predispusa la o BA si una fara aceasta predispozitie trec printr-o perioada de infometare, ce se intampla este ca in organismul amandurora scade nivelul unui hormon numit leptina. Acesta administreaza metabolismul, apetitul, formarea oaselor, functii ale hormonilor reproductiei. Atunci cand suntem in stare normala de sanatate si la o greutate normala, leptina se afla la un nivel de echilibru. Atunci cand nivelul de leptina scade, se intampla 2 lucruri: metabolismul este inhibat si apetitul creste.
Pentru persoana cu BA, infometarea activeaza gene care modifica functionarea normala a unor neurotransmitatori din creier. Acesti neurotransmitatori sunt responsabili de anxietatea, gandurile si comportamentul obsesive referitoare la mancare si cresterea in greutate.
O persoana cu BA va spune ca nu-i e foame. Desi e de discutat daca simte sau nu foamea, e clar ca se simte mai calma, energizata si disociata de emotiile negative, ca urmare a inhibarii foamei. Neurotransmitatorii dereglati de BA suprainscriu ceea ce nivelul scazut de leptina ar trebui sa declanseze: dorinta de a manca mai mult, iritare datorata foamei.
O treime dintre oamenii care tin dieta au o predispozitie catre BA de tip restrictiv. Nu toti dezvolta o boala propriu-zisa, dar vor avea toata viata anxietati si obsesii legate de mancare si greutate corporala, daca nu fac ceva in privinta aceasta. Ei pot dezvolta in orice moment boala, in conditiile unui factor declansator (care poate fi orice, de la o gripa la o relatie proasta) si pot sa treaca prin toate expresiile unei boli de alimentatie de tip restrictiv: anorexie, anorexie/bulimie, ortorexie, anorexia atletica.
Daca persoana cu BA si persoana fara BA sunt de aceeasi greutate/varsta/inaltime inainte de infometare si se reintorc la aceeasi greutate de dinainte de infometare, atunci persoana fara BA va avea nivelul normal, optim de leptina, dar persoana cu BA nu, nivelul ei de leptina continua sa ramana sub-optimal.
Deoarece leptina actioneaza ca o poarta pentru functionarea normala a hormonilor reproductivi, o persoana cu BA recuperata ca si greutate are nevoie de suficienta leptina in sistem ca sa-si normalizeze functiile reproductive, ale formarii oaselor si ale neurotransmitatorilor.
In pacientele recuperate ca si greutate, al caror ciclu nu a revenit, stim ca e nevoie de continuarea alimentarii pana la atingerea nivelului normal de leptina, ceea ce se obtine atunci cand ciclul a revenit si e normal si stabil.
De obicei, nivelul normal de leptina se atinge la un Indice de Masa Corporala (IMC) intre 21-25.
Stim de asemenea ca pacientii recuperati au cu atat mai multe sanse sa nu recada in anorexie, cu cat au un IMC sanatos mai mare, deci un pacient cu un IMC de peste 21-22 are mai multe sanse de insanatosire definitiva. Cei cu IMC de 18.5-20 au sanse mai mici de insanatosire definitiva, si e mai probabil sa recada.

Informeaza-te despre tratament!

Programe APTTA:

Contribuie si tu:

Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.

Despre tulburarile de alimentatie:

Despre tratament si recuperare:

Instrumente:

Utile:

Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru