Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

EDNOS

Eating Disorders Not Otherwise Specified - Tulburari de Alimentatie de tip Nespecificat

EDNOS

In aceasta categorie intra tulburarile de alimentatie care nu indeplinesc toate criteriile pentru a li se pune un diagnostic de anorexie sau bulimie. De exemplu, sunt cazuri in care pierderea ciclului nu s-a produs - chiar daca persoana nu ia pilule cu hormoni (oricum, acest criteriu nu era aplicabil in cazul barbatilor, evident), sau exista toate simptomele si comportamentele specifice anorexiei nervoase, dar greutatea corporala nu a scazut sub 85%, etc.

Tot acestei categorii vagi de EDNOS îi revin si obezitãtile, dacã vrem sã le considerãm indiferent de prezenta sau absenta fenomenologiei de tip bulimic, aspect încã dezbãtut în literatura de specialitate.

Desi anorexia si bulimia sunt "cap de afis" in ceea ce se mediatizeaza despre tulburarile de alimentatie, EDNOS sunt de departe cele mai raspandite astfel de tulburari, cu o incidenta mult peste cea a anorexiei si bulimiei luate impreuna.

in ciuda numelui lor mai putin proeminent, riscurile asociate cu EDNOS sunt aceleasi, cu manifestarea aceleasi comportamente distructive, iar aceste tulburari trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate si constientizand acest grad mult mai mare de prezenta in societate.

EDNOS au fost specificate progresiv:

  • drept tip AN, cand cineva are toate simptomele pentru anorexia nervoasa, dar are inca ciclu regulat sau nu are o greutate de sub 85% din cea normala (are o greutate apropiata de cea normala);
  • tip BN, in care cineva are toate simptomele pentru bulimia nervoasa, dar in care episoadele de "supraalimentare" sunt mai putin de 2/saptamana sau sunt mai rare de unul la 3 luni;
  • binge eating disorders (BED) - episoade de "supraalimentare" in absenta comportamentelor compensatorii de vreun fel.

Persoanele care sufera de EDNOS pot avea deci greutati corporale din toata gama, si mai mici, si normale, si mai mari, dar au ca si caracteristica comuna un comportament alimentar neobisnuit si determinat de o stare psihica daunatoare, cu o stima de sine foarte joasa, cu suferinte psihologice, cu nevoia de izolare si cu sentimente de respingere.

Programe APTTA:

Contribuie si tu:

Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.

Despre tulburarile de alimentatie:

Despre tratament si recuperare:

Instrumente:

Utile:

Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru