Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Grupul de suport

Grupul de suport in vindecarea de anorexie si bulimie

Coordonate de contact :

Grupul de suport este format din voluntari si a aparut ca reactie la acest tip de frustrare, pe care poate fiecare dintre noi a simtit-o la un moment dat (citat din forumul de suport):

"Mor de ciuda cand vad cat de superficial sunt tratate tulburarile de alimentatie si cum sunt judecati cei care sufera de asa ceva.
Cand ma gandesc ca nici mama cand a cautat sa discute cu doctori sa ma ajute pe mine, sa o ajute pe ea sa inteleaga a dat peste oameni interesati doar de numarul lor de pacienti .. si nici o secunda nu le-a pasat ca era vorba despre o fiinta - care isi distruge viata si a celor care tin la ea. Pe cuvant ca Lili si voi ati fost mai interesate de mine decat au fost cei 4 psihologi la care am fost in trecut, sau acea nutritionista care dupa tentativa de sinucidere din cauza bulimiei m-a pus la regim de slabit si mi-a zis ca sunt grasa ..
Nu iti vine sa mori de ciuda cand vezi asa ceva?
Daca as putea face ceva, orice sa ajut, sa schimb cat de putin perceptia in tara asta, in comunitatea in care traim ..
Am fost la multe campanii nationale de informare asupra cancerului de col uterin datorita job-ului cand inca eram in Bucuresti. De ce nu se face asa ceva si pentru tulburarile de alimentatie?
De ce par inca un subiect tabu?"

Avem nevoie de voluntari!

Primul grup de suport in tratamentul bolilor de alimentatie (anorexie / bulimie / EDNOS) functioneaza incepand cu anul 2010 la initiativa si cu sprijinul d-nei Dr. Corina Ciobanu - iar de la infiintarea asociatiei APTTA face parte dintre activitatile statutare. Este format din voluntari, persoane care au experienta directa sau indirecta a unei tulburari de alimentatie si doresc sa contribuie si la vindecarea altora.

Daca doresti sa contribui la actiunile grupului de suport (sau ale asociatiei in general) poti completa formularul de competente de pe pagina de contributii gratis, iar noi te vom contacta.

Concret: Ce face Grupul de suport ?

Forum de suport

Prin intermediul Forumului :

  • oferim informatii pe care le consideram absolut necesare in recuperarea dintr-o boala de alimentatie
  • povestim experientele noastre, pentru a fi de folos si altora
  • raspundem la intrebari
  • suntem la dispozitia celor care au nevoie de incurajare sau de indemnuri in perioada de recuperare
  • incercam sa pledam pentru ideea de a urma un tratament celor care inca nu s-au hotarat

Prin e-mail ajutor@anorexie-bulimie.ro si telefon:

  • comunicam cu cei care, din indiferent ce motiv, nu pot avea o prezenta on-line, dar au nevoie de suportul grupului
  • incercam sa obtinem feed-back de la cei care par sa nu treaca cu brio prin anumite etape de tratament sau care par sa-si piarda speranta. Ne-am propus sa nu lasam pe nimeni sa se izoleze, pentru ca am constatat ca succesul depinde si de sustinerea celor din jur. Vrem sa facem parte dintre cei din jur!

Fata in fata:

  • ne intalnim cu parintii si cei care sufera de o boala de alimentatie din timp in timp sau de cate ori e nevoie; in special parintii copiilor care au nevoie de spitalizare pot apela la noi in perioada extrem de grea in care copilul inca nu raspunde la realimentare, iar emotiile sunt uneori covarsitoare; deoarece am trecut prin asa ceva, stim ca perioadele grele sunt doar temporare si putem sa aducem argumente
  • comunicam cu parintii si pacientii postspitalizare pentru raspunsuri la intrebari legate de comportamentul si programul de viata acasa

Ne uram BAFTA! Toti avem nevoie.

De ce o facem ?

Aproximativ 90% dintre femei, inclusiv fetitele de 10 ani, fetele de scoala, adolescentele de liceu, sunt preocupate, de multe ori excesiv, de diverse diete!

Majoritatea adultilor nu par ingrijorati de acest lucru! Si totusi, anorexia si bulimia sunt boli cu manifestare in crestere accelerata...
Anorexia si bulimia sunt boli grave, care pot duce la afectarea foarte profunda a calitatii vietii si chiar si la pierderea acesteia, de aceea trebuie tratate cu mare seriozitate, iar recuperarea si vindecarea depind de abordarea corecta a bolii. Desi sunt tulburarile psihice cu cea mai mare rata de mortalitate, anorexia si bulimia sunt inca tratate ca si “capricii”,  “diete”, ba chiar ca exemple de reusita in curele de slabire, ignorandu-se potentialul extrem de distructiv atat al bolii in sine, cat si ca proiectie a acesteia ca ideal social, ca model de comportament de urmat. Tinerele fete ajung de multe ori sa isi doreasca sa fie anorexice “macar un pic”, pana ajung la numarul dorit de kg, sau considera ca modelul de compensare dupa masa prin voma sau laxative e unul de urmat, deoarece pare atat de eficient la colega bulimica…
De atatea ori am gasit pe internet, pe forumurile de diete, plangerile unor tinere fete care in mod vizibil pareau sa aiba o problema grava de alimentatie, dar primeau sfaturi catastrofale, de genul recomandarilor pentru mai stiu eu ce produs de dieta, pur si simplu pentru ca problematica anorexiei si bulimiei este cvasinecunoscuta publicului larg. Nu se stie ca anorexia si bulimia nu sunt o alegere, ci boli grave!

Ce facem - pe larg

Grupul de suport vine in sprijinul celor afectati de o tulburare de alimentatie si a celor apropiati lor, cu informatii din experienta noastra si sustinere psihica.

Tratamentul pentru anorexie si bulimie include componente medicale, nutritioniste, psihoterapice, comportamentale si farmacologice. Este de lunga durata si adeseori, din nefericire, este abandonat inainte de a se ajunge la vindecare, pentru ca bolnava/bolnavul este insuficient motivat, sau se afla intr-un mediu prea putin propice vindecarii. In cazul copiilor sau adolescentilor cu anorexie sau bulimie uneori parintii sunt derutati, neinformati, nerabdatori si chiar disperati, dornici sa-si ajute copilul, dar nestiind cum. Grupul de suport a fost creeat pentru a acoperi macar o parte din aceste dorinte cu informatii din experienta noastra si sustinere psihica.
Site-ul aptta.ro ofera o pleiada de informatii extrem de utile despre bolile de alimentatie: cum se manifesta, cum se trateaza, in ce consta ajutorul pe care il poti da bolnavului in calitate de parinte, ruda sau prieten, la ce fel de specialist medical sa apelezi in general pentru tratament, metode de crestere a increderii de sine, posibilitatea de a intreba un medic pentru informatii sau atunci cand exista nelamuriri, posibilitatea de a lua legatura cu parinti sau pacienti care au trecut prin experienta unei boli de alimentatie si au inceput si chiar au terminat cu succes un tratament si multe altele.
Pe Facebook desfasuram zilnic campanii de informare si constientizare al rolului mediei in propagarea unei imagini nesanatoase, in special asupra tinerilor si femeilor, pe care se exercita presiuni in sensul mentinerii unei siluete cat mai subtiri si care sunt asaltati de indemnuri de pierdere in greutate prin orice metode, cu orice pret. De asemenea, ne concentram pe sustinerea unui moral cat mai optimist si pe un stil de viata sanatos si in moderatie, cu respectarea echilibrului naturii, in bun simt si fara excese.
Anorexia si bulimia nu sunt alegeri , fitze sau mofturi – sunt boli grave! Aici nu ne luptam cu kilogramele, ci cu obsesia pentru kilograme.

Programe APTTA:

Contribuie si tu:

Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.

Despre tulburarile de alimentatie:

Despre tratament si recuperare:

Instrumente:

Utile:

Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru