Dieta sanatoasa - dieta nesanatoasa

 

Multi dintre noi - poate majoritatea - sunt preocupati intr-un moment al vietii lor de mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Unii dintre noi mergem la medic si ni se spune: "Trebuie sa slabesti!" - din diverse motive: poate ca avem probleme cu articulatiile, poate ca avem probleme cu glicemia, poate pur si simplu suntem supraponderali si exista riscuri pentru sanatatea noastra ulterioara. Sau chiar ne dorim pur si simplu o imagine mai buna, mai frumoasa, dorim sa fim in forma, dorim sa aratam traznet - atat pentru noi, cat si pentru ceilaltii. Felul in care abordam o dieta e foarte important pentru felul in care vor evolua lucrurile in sanatatea noastra. Daca ne "aruncam" intr-o dieta dupa ureche, cu restrictii mari, care sa presupuna eforturi mari de adaptare (mancare care nu ne place, prea putina fata de ce suntem obisnuiti, chinuri fizice, sport prea mult si prea obositor, etc) riscam sa ne epuizam, sa ramanem cu impresii foarte proaste despre ideea de dieta - si vom esua mai devreme sau mai tarziu. Efectul yoyo, de care se tem atat de tare multi dintre cei care tin o dieta, apare tocmai pentru ca ne gandim la dieta ca la ceva obositor si chinuitor.

In realitate NU EXISTA DIETE! Exista numai modificari ale stilului de viata!

Nu ar trebui sa abordati o modificare a stilului de viata fara sa treceti pe la un specialist in nutritie - adica un om care a studiat cum trebuie sa mananci ca sa fii sanatos. In definitiv, de ce nu? O astfel de modificare a obiceiurilor alimentare si de viata este prea importanta ca sa o faci improvizat - si poate sa aiba repercursiuni prea grave in caz de abordare gresita. Adica, in loc sa fim mai sanatosi, putem sa devenim mai bolnavi! De exemplu, o boala de alimentatie poate incepe cu prima dieta! Nu cu a 13-a, ci cu prima!

Cautati cel mai bun specialist in nutritie pe care il puteti gasi! Interesati-va la cunostinte, cautati impresii pe net, faceti-va temele ca sa beneficiati de cel mai bun ajutor posibil atunci cand decideti o schimbare de viata ce implica schimbarea alimentatiei. O consultatie la cel mai bun va poate scuti de cheltuieli medicale si suferinte ulterioare poate insutite! Sanatatea fizica si mentala merita!

Diferenta intre dieta normala, sanatoasa si cea din bolile de alimentatie:

Dieta sanatoasa

  • Scaderea in greutate este vazuta ca necesara pentru sanatate si imagine
  • Infatisarea fizica nu este trasatura personala cea mai importanta
  • Prin dieta se incearca tinerea sub control a greutatii corporale
  • Sanatatea conteaza, iar dieta este doar un mijloc de a o obtine

Anorexie / Bulimie

  • Scaderea in greutate este vazuta ca o modalitate de a obtine confort spiritual
  • Infatisarea fizica este tot ceea ce conteaza
  • Prin dieta se incearca tinerea sub control a propriei vieti
  • Sanatatea nu are nici o importanta, conteaza doar dieta

 

Exista un plan de masa general?

...unul care poate satisface pe oricine, inclusiv pe cei aflati in recuperare dintr-o boala de alimentatie, adica dupa recastigarea unei greutati normale? In linii mari, DA si puteti afla mai multe citind mai jos.

Cei aflati in recuperare dintr-o boala de alimentatie alta decat anorexia nervoasa, odata atins un nivel normal de greutate corporala, au cerinte nutritionale identice cu ale unei persoane fara boala de alimentatie. Necesarul caloric, de proteine, grasimi, vitamine, minerale, carbohidrati este dictat de factori ca varsta, inaltimea, nivelul de activitate, istoricul medical si genetica.
Pentru cei aflati in recuperare din anorexie nervoasa, numarul de calorii de care corpul are nevoie pentru a mentine o greutate normala poate fi mai mare decat al unei persoane fara boala de alimentatie timp de cativa ani dupa restaurarea greutatii. Un medic sau nutritionist familiar cu bolile de alimentatie poate sa va ajute sa determinati nivelul caloric specific dvs.

Pentru cei mai multi oameni, piramida nutritionala poate fi folosita ca ghid general.

Se incurajeaza:
• alegerea fainurilor si cerealelor integrale, in loc de cele rafinate
• zilnic o portie de nuci si boabe
• zilnic fructe si legume de 4-5 culori diferite
• unt din lapte (nu margarina) si uleiuri vegetale presate la rece, in special cel de masline
• proteine diverse din surse cat mai diverse, atat animale, cat si vegetale, peste in special de apa rece (pentru Omega 3), oua, soia; proteinele vegetale sunt incomplete si trebuie suplimentate cu nuci si seminte cat mai diverse
• nu se incurajeaza veganismul, pentru ca risca sa devina o dieta incompleta

Marimea portiilor este cel mai bine determinata de senzatiile de foame si satietate.

Un bun inceput ar fi sa aveti la fiecare masa:
• 1 portie de proteine (oua, carne, peste, soia, lactate)
• 1 portie carbohidrati complecsi (paine, paste, orez sau cereale integrale, boabe ca fasolea, soia, naut, linte, cuscus, etc),
• 1 portie grasimi (unt, maioneza, uleiuri, etc.)
• si un fruct sau legume

Zilnic :
• 3 portii de lactate (lapte, branza, iaurt) sau 1000mg calciu
• Un supliment de multivitamine (care sa contina 100% necesarul zilnic recomandat, inclusiv vit D3) si minerale
• Un dulce mic atunci cand doriti, ca sa evitati sentimentele de abstinenta, care pot fi urmate de supraalimentare si compensare

Ce inseamna 1 portie?

• 1 portie de proteine solide, carbohidrati complecsi, fruct sau legume este cantitatea care poate fi tinuta in palma
• 1 portie de proteine lichide (lapte, iaurt) este de 200-250 ml
• 1 portie de grasimi este o lingurita

Pentru gustari se recomanda ("/" inseamna "sau"):
• un fruct/ un carbohidrat complex /legume + proteine
• o mana de seminte sau nuci diverse (contin de toate)

Mancati cat mai divers! Diversitatea este sanatate.

Daca observati ca va limitati sa mancati numai un grup mic de alimente, s-ar putea ca ceva sa fie in neregula.

Exemple de meniuri normale, zilnice

... pentru persoane cu IMC (Indice de Masa Corporala) normal, sanatos, care nu au motive sa tina o dieta, puteti gasi in forum, aici.

Va puteti verifica IMC-ul aici. IMC-ul sanatos este cuprins intre valorile:

  • intre 18.5 - 25 pentru o persoana care nu a avut o tulburare de alimentatie
  • ...dar intre 21-25 pentru cei care s-au recuperat dintr-o tulburare de alimentatie. In cazul lor mentinerea la un IMC scazut este aproape intotdeauna semnul unei posibile recaderi ulterioare, deci... precautie!

Va puteti calcula necesarul caloric zilnic in functie de activitate aici.

 

Contact

 


Fa si tu parte din Grupul de Suport virtual:
Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.