Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Barbatii si tulburarile de alimentatie

Tulburarile de alimentatie (anorexie/bulimie/EDNOS) la barbati

Jeremy Gillitzer era prea musculos si prea "lucrat" pentru cerintele industriei de modeling - asa ca a inceput sa tina o dieta de slabire. A murit ca urmare a anorexiei nervoase instalate in urma acelei diete in iunie 2010.

Tulburarile de alimentatie la barbati (anorexia, bulimia, EDNOS) sunt chiar mai periculoase decat in cazul femeilor, pentru ca acestia sunt mult mai reticenti in a cauta ajutor, tratament, iar mult mai multe cazuri trec neobservate si ori provoaca o indelungata suferinta secreta, ori, ca in cazul lui Jeremy, sunt mortale.

Pe de alta parte, si din partea medicilor cele mai frecvente categorii de pacienti la care se suspicioneazã rar o tulburare de comportament alimentar sunt bãrbatii, poate din cauza faptului cã unii clinicieni gândesc cã o astfel de tulburare nu poate apãrea la acestia: cazurile de tulburari de alimentatie la barbati sunt mult mai rare decat la femei.

Tulburãrile de comportament alimentar sunt tulburãri cu distributie diferitã în functie de sex. Estimãrile anterioare ale raportului bãrbati/femei a variat între 1/20 si 1/10. Studiile epidemiologice recente în comunitate au gãsit raportul femei-bãrbati 2/1 pentru sindromul partial si total de anorexie mentalã. Aceste studii demonstreazã cã existã numeroase cazuri neidentificate de tulburãri alimentare la bãrbati si cã raportul pe sexe între cazurile clinice nu reflectã prevalenta în comunitatea actualã. Tendintele la bãrbati de a supra-aprecia imaginea corporalã, apãrute în anii 1970, au fost mai accentuate în jurul anilor 1980, probabil datoritã aparitiei mai frecvente în mass-media a fotografiilor reprezentând bãrbati homosexuali emaciati. Din acea datã, atât la homosexuali, cât si la heterosexuali, a început sã fie apreciatã mai mult masa muscularã decât silueta subtire, apãrând ca ideal la homosexuali sã fii cât mai musculos.

Numai recent s-a recunoscut faptul cã obsesiile, la bãrbatii cu tulburãri de comportament alimentar, pot fi diferite de acelea de la femei. E aproape în totalitate acceptat faptul cã la bãrbati existã un alt subtip – o imagine în oglindã a anorexiei nervoase – caracterizat prin perceptia distorsionatã cã este prea slab, prea scund si nu foarte musculos, în ciuda eforturilor fizice efectuate cu succes. Tinerii bãrbati, nesatisfãcuti de mãrimea si forma corpului, prezintã dorinta de a creste în greutate, dar doar mãrind masa muscularã. Bãrbatii ar trebui întrebati despre dorinta lor de a avea o musculaturã bine dezvoltatã, teama de a fi scunzi si utilizarea steroizilor pentru a obtine forma si greutatea dorite. De obicei, ei sunt nemultumiti de imaginea lor corporalã de la cutia toracicã în sus, spre deosebire de femei, care sunt nemultumite de imaginea corpului de la cutia toracicã în jos.

Barbatii care participa in sporturi in care greutatea corporala este atent supravegheata sunt mai predispusi sa dezvolte o tulburare de alimentatie (dans, lupte, jockey, alergari, gimnastica...). La bãieti, practicarea luptelor corporale se asociazã cu aparitia sindroamelor totale sau partiale în sezon cu circa 17%. Desi aceste activitãti atletice selecteazã tinerii perseverenti si perfectionisti de la început, presiunile privind greutatea si forma corporalã duc la probabilitatea aparitiei tulburãrilor de comportament alimentar.

Orientarea homosexualã la bãrbati este un factor predispozant dovedit, nu datoritã orientãrii sexuale sau comportamentului sexual per se, ci datoritã normelor pentru dimensiunile corpului, dezvoltãrii masei musculare, care sunt mult mai importante pentru comunitatea homosexualã decât pentru cei heterosexuali. În contrast, orientarea lesbianã poate fi usor protectivã, comunitatea lesbianã fiind mult mai tolerantã privind greutatea si acceptând mai usor forma naturalã a corpului, decât comunitatea heterosexualã.

Cel mai important lucru ce trebuie insa mentionat este ca factorii psihosociali care stau la baza unei tulburari de alimentatie sunt aceiasi atat la femei, cat si la barbati: stima de sine scazuta, nevoia de a fi acceptat, depresie, anxietate sau o comorbiditate psihica, imposibilitatea de a administra anumite emotii si probleme personale. Toate pericolele deteriorarii fizice si psihice ca urmare a unei boli de alimentatie sunt aceleasi si la fel de grave, riscurile si complicatiile de asemenea - si la femei si la barbati. Un mare numar de cauze declansatoare sunt de asemenea identice: probleme familiale, de relatie cu partenera/partenerul, abuz, presiuni sociale, etc. Necesitatea de a cauta o posibiltate de tratament este, pe cale de consecinta, la fel de stringenta si de necesara.

Programe APTTA:

Contribuie si tu:

Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.

Despre tulburarile de alimentatie:

Despre tratament si recuperare:

Instrumente:

Utile:

Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru