Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Intrebari frecvente

  1. Tratamentul pentru anorexie/bulimie ingrasa?
  2. Raspuns: Scopul tratamentului nu este sa produca ingrasare, ci sa trateze dezechilibrele chimice sau psihice care au condus la tulburari de alimentatie. Cu alte cuvinte, tratamentul doar pune echilibru acolo unde nu e. Psihoterapia nu ingrasa, iar medicatia, in caz de reticenta, poate fi reglata si adaptata la reactia organismului. Dar retineti ca aceasta intrebare, cea mai frecventa dintre toate, izvoraste exact din prezenta bolii pe care o combatem prin terapie.
  3. La ce fel de doctori apelam?
  4. Raspuns: Tipurile de doctori care pot actiona eficient in vindecarea anorexiei, si a bolilor de alimentatie in general, sunt in sfera psihiatriei-psihologiei. Un nutritionist poate fi de mare ajutor, prin stabilirea unui plan de masa cat mai eficient in realimentare, dar numai daca actioneaza in tandem cu un specialist psihiatru sau psiholog ce au cunostinte specifice pentru vindecarea bolilor de alimentatie.
  5. Care este minimul de calorii zilnic?
  6. Raspuns: Numarul de calorii pe care trebuie sa le consume zilnic o persoana pentru a trai sanatos depinde, bineinteles, de inaltimea persoanei, varsta, sexul, caracteristicile ei fizice si nivelul de activitate fizica.
    Un adult stand in pat, in completa nemiscare, fara sa faca nici un fel de efort, are nevoie de 1200 de calorii, numai ca sa respire si sa aiba suficienta energie pentru ca organele sale sa functioneze normal. Un adolescent are nevoie chiar de mai mult, pentru ca el e in crestere, muschii, organele si scheletul sau au nevoie de energie suplimentara pentru noi celule, pentru dezvoltare.
    Deci, orice adolescent care consuma mai putin de 1200-1400 calorii zilnic se afla in pericol de se opri din dezvoltare si de a se degrada fizic si psihic. Un adolescent sanatos (14-18 ani) si nu deosebit de activ trebuie sa consume in jur de 1800 calorii/zi - fetele si in jur de 2200 calorii/zi - baietii. Daca face activitate sportiva sustinuta, acest necesar caloric trebuie suplimentat pe masura.
    Un alt aspect extrem de important: sa nu te cramponezi de aceste cifre! Daca ocazional cineva mananca mai mult sau nu mananca suficient, nu e o problema. Atentia trebuie pusa pe mentinerea starii de sanatate. Daca felul in care mancam ne afecteaza sanatatea, atunci avem o problema.
  7. "Pot sa ma vindec singur(a)?"
  8. Raspuns: Vindecarea presupune sa existe dorinta de vindecare si dorinta de a actiona in acele directii care te ajuta sa te vindeci, nu in acele directii care speri sa te ajute sa slabesti. Deci pune-ti aceste intrebari:"Vreau sa ma vindec?", "Ce ma ajuta sa ma vindec?", "Ce anume am de facut?" si "Sunt sigur(a) ca stiu exact ce am de facut?". Nu avem dreptul de a nega sansa la o vindecare chiar si fara sustinere, fara ajutor, dar daca totusi ai indoieli atunci cand raspunzi la aceste intrebari, contacteaza Grupul de Suport si consulta-te cu ei sau apeleaza la un specialist din categoria celor de la intrebarea a 2-a.
  9. Cate mese trebuie sa manance pe zi o persoana cu tulburare de alimentatie?
  10. Raspuns: Ideal, sa manance 3 mese principale si 2-3 gustari.
    Distributia meselor cat mai egal de-a lungul zilei este foarte importanta pentru recuperarea dintr-o tulburare de alimentatie si pentru sanatate in general:
    • previne senzatia de foame intensa (foarte important atat pentru recuperarea din anorexie sau bulimie)
    • ajuta normalizarea metabolismului, care este dat peste cap la persoanele cu probleme de alimentatie (la unii anorexici organismul nu mai asimileaza bine alimentele, si continua sa slabeasca desi se hranesc mai bine; la bulimici din contra, se pot ingrasa mai usor - dar mesele regulate elimina in timp aceste probleme)
    • previne aparitia problemelor digestive (constipatia, balonarea, dureri abdominale)
    • aduce obisnuinta unei conduite alimentare corecte si un exemplu de dieta corecta pentru intreaga viata.
    Componenta meselor trebuie stabilita de la caz la caz cu medicul nutritionist sau cu altcineva avizat.

Programe APTTA:

Contribuie si tu:

Afla adevarul: dieta sanatoasa versus dieta nesanatoasa.

Despre tulburarile de alimentatie:

Despre tratament si recuperare:

Instrumente:

Utile:

Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru